NANO CHALLA

1.300,00 ден

Availability: 1 in stock

Category:

Нектарина. Ванила. Јасмин.

Потекло: 🇪🇹Гера, Западна Оромија, Етиопија
Печено: Филтер
Фармер: Нано Чала задруга
Висина: 1900 – 2000 Метри
Сорта: Mixed Heirloom
Процес: Измиено

По подготовка
Претрупан, чист, со неодоливо парфимирана арома. Измиената обработка помогна да се долови светлиот карактер на тероарот околу Гера, со изобилни ноти на зрели коскесто овошје. Очекувајте вкусови на нектарина, ванила, жолто суво грозје и јасмин во префинет и нежен профил.

За фармата
Нано Чала се наоѓа во округот Гера во Западна Оромија каде што остануваат големи делови од недопрени шуми, а дрвјата од кафе растат диви. Во 2009 година Задругата е основана со помош на НВО Техносерве. Целта на проектот беше да се зголеми одржливоста и квалитетот, со транспарентно и еколошки производство. Technoserve им помогна на фармерите да стигнат до меѓународниот пазар за специјалитет кафе и тие последователно добиваат многу повисока цена за нивното кафе.

Задругата сега се состои од над 100 земјоделци кои работат на земјиште кое има корист од високата надморска височина и богатите шуми. Nano Challa е органски сертифициран и долго време е еден од нашите етиопски врвни моменти.

Процесот
Црешите од кафе се собираат од поединечни членови на задругата, а потоа рачно се сортираат за да се отстранат незрелите и презрелите цреши пред да бидат доставени до станицата за перење за обработка. Кафињата се пулпираат и се натопуваат во чиста вода, дозволувајќи им на преостанатата слуз да се распадне и да ферментира. Кафето потоа повторно се мие во канали и се пренесува на подигнати кревети за да се исуши.